Organisatie » 

Nieuwsarchief

Animato Kwartet laureaat Kersjes Fonds


De NSKA feliciteert het Animato Kwartet met de toekenning van een stipendium door het Kersjes Fonds.


Het Animato Kwartet doorloopt sinds september 2017 het Kennismakings-traject van de NSKA en krijgt zo les van o.a. Marc Danel en Eberhard Feltz.


De jury licht toe: ‘Wanneer vier jonge spelers van het hoogste muzikale niveau zich met volle energie en groot enthousiasme storten op het kwartetspel, wil het Kersjes Fonds hen graag ondersteunen met een stipendium, dat bedoeld is voor studie en verdieping.’


Lees meer over het Animato Kwartet en de Kersjesprijzen.

Bijdrage JCP Stichting


De NSKA bedankt de JCP Stichting voor het ontvangen van een financiële ondersteuning.


De NSKA biedt jonge talentvolle kwartetten een vliegende start richting een professionele carrière. De financiering van ons onderwijs gebeurt grotendeels met steun van fondsen en particulieren.


De NSKA is verheugd dat de JCP Stichting onze koers en plannen omarmt en hoopt op een lange relatie.

Masterclass Eberhard Feltz


De 2de masterclassserie van dit  seizoen is van 24 t/m 26 november. De masterclass op zondagmiddag 26 november is openbaar.


Wij nodigen u van harte uit om naar onze jonge talenten te komen luisteren! Aanvang 14.00 uur in het Conservatorium van Amsterdam.


De masterclasses worden ditmaal verzorgd door Eberhard Feltz, die als professor Kamermuziek verbonden is aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn. Hij geldt als een toegewijd pedagoog en boegbeeld van de "Berlijnse School" van musiceren.

Masterclass Luc-Marie Aguera


De eerste masterclassserie van dit nieuwe seizoen is van 27 t/m 29 oktober. De masterclass op zondagmiddag 29 oktober is openbaar.


Wij nodigen u van harte uit om naar onze jonge talenten te komen luisteren!  Aanvang 14.00 uur in de Theaterzaal van het Conservatorium van Amsterdam.


De masterclasses worden verzorgd door Luc-Marie Aguera, violist van het vooraanstaande voormalige Ysaÿe Kwartet en professor Kamermuziek aan het Regionale Conservatorium in Parijs. Luc-Marie is al jarenlang graag te gast bij de NSKA.

Gefeliciteerd Lisa!


Op 12 juni slaagde Lisa Eggen, altvioliste van het Dostojevski Kwartet, glansrijk voor haar eindexamen bachelor aan het Conservatorium van Amsterdam. De jury waardeerde haar optreden met maar liefst een 9 en roemde haar als "een rasmuzikant die iets extra's weet te tonen".


De NSKA feliciteert Lisa van harte met dit prachtige resultaat en wenst haar veel plezier in de master.

Proficiat Shen-Chiun!


Op 11 juni sloot Shen-Chiun Lin, cellist van het Cheng Quartet, zijn master af op het Conservatorium van Amsterdam. Ondanks het vroege tijdstip op deze zondagochtend waardeerde de jury zijn eindexamen met een 7,5.


De jury prees met name zijn uitvoering van de Prelude uit de Vijfde Cellosuite van Bach en noemde de grote progressie die Shen-Chiun de afgelopen jaren gemaakt heeft.


De NSKA wenst hem dan ook van harte proficiat!

Proficiat Wan-Ru!


Wan-Ru Cheng, 1ste violiste van het Cheng Quartet, slaagde met het predicaat "zeer goed" voor haar master eindexamen, proficiat!


De jury roemde met name de uitvoering van het Strijkkwartet van Mendelssohn door het Cheng Quartet met de woorden: "zeer goed kwartetspel" en "zeer goed inzicht". Wan-Ru werd daarnaast geprezen voor de organisatie voor een volledig orkest voor de uitvoering van het Vioolconcert van Conus.

Prachtige eindexamens Aristos en Cheng Quartet


Vrijdag 12 mei, Conservatorium van Amsterdam.


Het Aristos Quartet speelde gloedvolle en doorleefde uitvoeringen van de 1ste Strijkkwartetten van Brahms en Beethoven en maakte vooral indruk met de "Intieme Brieven" van Janacek. Het oordeel van de jury, bestaande uit Marc Danel, Stefan Metz en Dmitri Ferschtman was dan ook "zeer goed".


De NSKA feliciteert het Aristos Quartet met deze feestelijke afsluiting van hun postacademische opleiding!


Het Cheng Quartet slaagde met goed gevolg voor het overgangsexamen binnen het mastertraject. Een uitstekende laatste voorbereiding voor het toelatingsexamen aanstaande woensdag voor het postacademisch traject van de NSKA.


Sander Smeets

nieuwe zakelijk leider


Vanaf 1 april is Sander Smeets de nieuwe zakelijk leider van de NSKA. Hij volgt hiermee Janwillem Toebes op, die de NSKA 2 jaar lang geleid heeft.

 

 

Sander werkt eerder als producent bij het Nationaal Jeugdorkest en de Nederlandse Bachvereniging en was zakelijk leider van het Ricciotti Ensemble. Daarnaast is hij gepassioneert amateurhoboïst en fervent hardloper.

 

Smeets: "Ik zie erg uit naar de samenwerking met onze artistiek leider Marc Danel en alle kwartetten die bij de NSKA in opleiding zijn. Graag zet ik mij samen met Marc, alle docenten en het bestuur in om het belang en de positie van de NSKA de komende jaren te verstevigen en uit te bouwen."


≈≈≈≈ 15 jaar NSKA ≈≈≈≈

Zondagochtend 23 oktober om 11 uur is het zo ver: dan begint een bijzonder concert in Hertz, TivoliVredenburg om ons 15 jarig jubileum te vieren. Het belooft niet alleen een spetterend concert te worden maar zeker ook een geweldig weerzien met vele van onze zo dierbare (oud-)studenten. Nieuwsgierig geworden? U kunt de namen van de uitvoerenden en het (voorlopig) programma hier alvast bekijken. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar, bestellen via deze link.
Vriend worden = gratis concert

Gratis het jubileumconcert bijwonen, inclusief uitgebreide afterparty? Word dan vriend van de NSKA en ontvang als welkomstgeschenk twee toegangskaarten voor dit bijzondere evenement. Aanmelden kan via info*apenstaartje*vrienden-nska.nl
We zien uw aanmelding graag tegemoet!

Crowdfunding debuut-cd Syrène Saxofoonkwartet


Sympathieke crowdfunding-actie bij 'Voor de Kunst' van het Syrène Saxofoonkwartet. Klik voor meer informatie. Van harte aanbevolen!Ook dit jaar volop aandacht voor (oud-)studenten van de NSKA in de media. Twee media-optredens zijn het zeker waard uit te lichten: zo was het Aristos Kwartet onlangs uitgebreid te horen (en te zien) bij het TV-programma 'Podium Witteman', daarnaast zal het kwartet binnenkort haar opwachting maken bij het TV-programma 'De Tiende van Tijl'. Bij laatstgenoemd programma is er dit seizoen iedere aflevering, naast het al eerder genoemde Aristos Kwartet, een NSKA-kwartet te bewonderen, waaronder: het Matangi Kwartet, het Acanthus Kwartet, het Ragazze kwartet, het Nostos Kwartet en het EnAccord Kwartet. Een mooie mix kortom van alumni en huidige, bij de NSKA studerende kwartetten. De 'Tiende van Tijl' is wekelijks op donderdagavond te zien op NPO2, om 20:30. 

Het Kersjes Fonds maakte bekend dat er dit jaar twee stipendia voor strijkkwartet van ieder 15.000 euro gaan naar het Acanthus Kwartet (Jos Jonker, viool; Daniel Frankenberg, viool; Bas Bartels, altviool; Joachim Müller- Crépon cello) en het Aristos Quartet (Evelien Jaspers, viool; Dmitri Ivanov, viool; Sylvain Dessane, altviool; Otto Bakker, cello), ter ondersteuning van hun studie en carrière. Geweldig nieuws! 


Uitreiking zal zijn op 8 december in het Concertgebouw, Amsterdam. 


Eind mei 2015 is Peter Cropper, vriend, mentor en groot inspirator, ons veel te vroeg ontvallen. Hij werd slechts 69 jaar. Peter Cropper heeft voor de NSKA immens veel betekend, heeft talloze masterclasses gegeven en had het zeldzame vermogen musici boven zichzelf uit te laten stijgen. Hij was een icoon, een uiterst betrokken en bijzonder mens. We herdenken hem met groot respect en in dankbaarheid, en zullen hem intens missen. 


Artistiek leider NSKA Marc Danel:

Thank you so much Peter for all you have given us, for all the magic of your playing, for the incredible generosity of your teaching. You will stay forever in our minds, our hearts, our souls.


Meer info: zie nieuwsbrief juni 2015


Met genoegen kunnen we melden dat, na een bijzonder gloedvolle auditie op hoog niveau, het 

Aristo Kwartet is toegelaten tot de tweejarige postacademische voltijdopleiding van de NSKA. Geweldig nieuws... van harte gefeliciteerd! 

Volg het Aristo Kwartet op Twitter: @AristoKwartet

Talentvolle, Russische Naïri Kwartet toegelaten tot post-academische NSKA-opleiding. Vanaf medio oktober 2013 komt het jonge, 

uit Jekatarinenburg afkomstige, Naïri Kwartet naar Amsterdam voor intensieve coaching door de NSKA.

Tijdens het studiejaar 13/14 zal de NSKA het Syrène Saxofoonkwartet coachen. Het saxofoonkwartet wil de tijd aan de NSKA benutten om zich toe te leggen op het spelen van strijkkwartetrepertoire.

Het Aristo Kwartet is toegelaten tot de nieuwe tweejarige Master StrijkKwartet, die de NSKA met ingang van september ’13 met het Conservatorium van Amsterdam aanbied. Voor meer informatie over de Master StrijkKwartet klik hiervoor de website van het Conservatorium van Amsterdam.

Dudok Kwartet rondde op 15 juni 2013 met success de tweejarige postacademische NSKA-opleiding af met een concert in het Bethaniënklooster. Delen van dit examen zijn op YouTube terug te luisteren/zien: 

Beethoven, Strijkkwartet in es-gr op. 127, dl 1: klik hier voor YouTube-clip

Beethoven, Strijkkwartet in es-gr op. 127, dl 2: klik hier voor YouTube-clip 

Ligeti, Metamorphoses Nocturnes, fragment: klik hier voor YouTube-clip

Met Founding Partner Ziggo ontwikkelde de NSKA een workshop waarin met deelnemers uit het bedrijfsleven een analyse wordt gemaakt van hoe een strijkkwartet functioneert en wat een succesvol strijkkwartet tot een goed team maakt om vervolgens paralellen te trekken naar binnen het bedrijfsleven functionerende teams: het strijkkwartet als metafoor voor samenwerkingsrelaties. De pilot workshops op 7 en 16 januari '13 waren een groot succes en werden door de deelnemers unaniem als waardevol beoordeeld.

CustomContent216048

Ragazze Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: 2009-2011


+ Website

CustomContent251349

Atrium Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: 2006-2007


+ Website


CustomContent253651

Rubens Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: 2004-2007


+ Website

CustomContent278258

 

Borodin Kwartet

NSKA Masterclasses door

Ruben Aharonian & Valentin Berlinski †

 

Valentin Berlinski † - lid Comité van Aanbeveling NSKA

 

+ Website

CustomContent315062

Aristos Kwartet

Master StrijkKwartet sept. 2013 - juni 2015. 

Postacademische voltijdopleiding m.i.v. sept. 2015CustomContent382810

Van Dingstee Kwartet

Deeltijdopleiding


+ Website


CustomContent404831

Naïri Kwartet

Postacademische voltijdopleiding m.i.v. 

okt. '13

 

CustomContent489976

Aristo Kwartet

Kennismakingstraject 2010-2011


+ Website

CustomContent522313

Quatuor Varèse

Deeltijdopleiding 2010


+ Website

CustomContent538381

Cassado Kwartet

Coaching à la carte-programma m.i.v. sept. '14

CustomContent55918
Syrène Saxofoonkwartet

Deeltijdopleiding 2015 -2016
CustomContent59644

Allegra Kwartet

Deeltijdopleiding 2009-2010


+ Website

CustomContent718938

Ebonit Saxofoonkwartet

Master StrijkKwartet (1e jr.) m.i.v. sept. '14

CustomContent755471

Ragazze Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: 2009-2011


+ Website

CustomContent807687

Dudok Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: sept. '11 -  jun. '13

 

+ Website

CustomContent810408

Nostos Kwartet

Master StrijkKwartet (1e jr.) m.i.v. sept. '14

CustomContent851443

Matangi Kwartet

Postacademische voltijdopleiding: 2002-2003


+ Website


Fotograaf: Marco Borggreve

CustomContent856545

Danel Kwartet

Marc Danel, primarius Danel Kwartet &

artistiek leider NSKA


+ Website

Temp

Anima Quartet

Deeltijdopleiding 2009-2010

woensdag 24 januari 2018
Ebonit Quartet
donderdag 25 januari 2018 20:00
Aristos Kwartet
Voortaan onze nieuwsbrief ontvangen? Laat hieronder uw e-mailadres achter.