Concert 23 februari 2025 11:00
Theater en Filmhuis De Cirkel, Heemskerk
Het Fontana Strijkkwartet speelt sinds september 2021 met elkaar samen. Het ensemble bestaat uit de violisten Mara Mostert (sinds september 2024 onderdeel van dit kwartet), Caspar Bellamy, altvioliste Elin Haver en de cellist Isaac Lottman. Een kwartet waarin het zowel persoonlijk als muzikaal klikt.
De vier muzikanten hebben gedeelde ambities. Alle vier volgden ze hun opleiding aan de Sweelinck Academie en aansluitend studeren ze aan de opleiding voor toptalent (ook onderdeel van het Conservatorium van Amsterdam). Ze ontmoeten elkaar daar voor repetities en lessen met Dmitri Ferschtman, Judith van Driel en Peter Brunt.
Sinds oktober 2024 is het Fontana Kwartet verbonden aan de NSKA, een academie die jonge ensembles begeleidt in hun leerproces en veel kansen biedt.
Repertoire:
Het repertoire wat ze in de Cirkel komen brengen zijn o.a. kwartetten van Barber (Adagio op. 11), Shostakovich (op. 110 nr.8), Shostakovich (Adagio-Allegro op.36) en Schumann (opus 41 no. 3).
Concert 23 februari 2025 11:00
TivoliVredenburg, Hertz Zaal
In samenwerking met TivoliVredenburg presenteert de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) van 21 t/m 23 februari een mini-festival rond Mendelssohn. Alle strijkkwartetten van Felix Mendelssohn worden in één weekend uitgevoerd door Quatuor van Kuijk, samen met het ADAM Quartet, postacademisch kwartet NSKA. Ensembles in opleiding bij de NSKA voeren op zondag 23 februari een programma met vier concerten rond Mendelssohn uit, ingeleid met een lezing en gepresenteerd door Mendelssohn-specialist Prof. Dr. Schmidt, Professor of Music, University Manchester.
OPENBARE NSKA - MASTERCLASSES
Tijdens dit weekeinde zijn in Tivoli Vredenburg ook openbare masterclasses van de NSKA te volgen met gerenommeerde docenten. Het van Kuijk Kwartet, Gerhard Schulz (Alban Berg Quartett) en Marc Danel (Quatuor Danel) werken dan met de jonge talenten.
Programma 23 FEB 2025:
Lezing: Mendelssohn in perspectief
Lezing door Thomas Schmidt,
Professor of Music, Manchester University
Marigold Piano Quartet
Ruña 't Hart, viool / Connie Pharoah, altviool / Kalle de Bie, cello / Mengjie Han, piano
Robert Schumann - Pianokwartet
Otilka Kwartet
Iris van Nuland, viool, Lucien Renette, viool, Francisca Galante, altviool. Séamus Hickey, altviool, Stefano Bruno, cello
Felix Mendelssohn - Strijkkwintet nr. 2
Arola Quartet
Samuel Hirsch, viool / Alla Ternova, viool / Viktoria Vanteeva, altviool / Zoia Sudnis, cello
Ludwig van Beethoven - Strijkkwartet op. 132
Quatuor van Kuijk & ADAM Quartet
Quatuor Van Kuijk
Nicolas Van Kuijk viool, Sylvain Favre-Bulle, viool Emmanuel François altviool, Anthony Kondo, cello
ADAM Quartet
Margot Kolodziej viool, Julia Kleinsmann, viool Minna Svedberg, altviool, Renée Timmer, cello
Felix Mendelssohn - Strijkkwartet op. 12
Felix Mendelssohn - Octet in Es opus 20
Fanny Mendelssohn - Strijkkwartet in Es
Concert 23 februari 2025 15:00
TivoliVredenburg, Hertz Zaal
TivoliVredenburg presenteert een minifestival rondom Mendelssohn, waarin Quatuor Van Kuijk alle strijkkwartetten van Mendelssohn ten gehore brengt. Het programma van dit afsluitende concert bestaat uit Fanny, plus het octet van Felix. Hiervoor slaan de Fransmannen de strijkstokken ineen met het ADAM Quartet. Vergeet de dagelijkse haast: dit is een marathon om bij te ontspannen.
Het verfrissende viertal dat zij aan zij met Quatuor Van Kuijk optreedt, is het postacademisch kwartet van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). De durf en spontaniteit van de Fransen gaan goed samen met het lef en enthousiasme waarmee het ADAM Quartet de vooraanstaande Nederlandse zalen heeft veroverd. De vier vrouwen passen niet in het traditionele hokje van de kamermuziek: ze maken interessante crossoverprogramma’s om andere muziekstijlen te verkennen.
Quatuor Van Kuijk:
Nicolas Van Kuijk viool
Sylvain Favre-Bulle viool
Emmanuel François altviool
Anthony Kondo cello
ADAM Quartet:
Margot Kolodziej viool
Julia Kleinsmann viool
Minna Svedberg altviool
Renée Timmer cello
Programma:
Felix Mendelssohn Strijkkwartet op. 12 • Octet
Fanny Mendelssohn Strijkkwartet in Es
Concert 23 februari 2025 15:30
Het Jagthuis
Het Fibonacci Quartet is een van Europa's toonaangevende jonge strijkkwartetten en treedt regelmatig op in zalen als Wigmore Hall, Auditorio Sony, Conway Hall en Museo del Violino, Cremona.
Het kwartet, opgericht aan de Guildhall School of Music and Drama, is een Ensemble in residence aan de Escuela Superior de Musica Reina Sofia in Madrid met voormalig Alban Berg Quartet-leider Guenter Pichler en aan de Nederlandse StrijkKwartet Akademie in Amsterdam met Marc Danel van het Danel Quartet. Ze hebben begeleiding gekregen van Quartetto di Cremona in het Stauffer Center en hebben het voorrecht gehad om nauw samen te werken met Eberhard Feltz.
Ze hebben prijzen ontvangen, waaronder de eerste prijs in de Royal Overseas League International Chamber Music Competition, de eerste prijs in de Cavatina Chamber Music Competition, de eerste prijs in de International Triomphe de l'Art Competition in België, de Kirckman Society Award, de publieksprijs op Schiermonikoog Festival en de speciale prijs van de Sjostakovitsjvereniging in Parijs. Het kwartet ontving tevens de Peermusik Hamburg Prijs en de Eerste Prijs en Publieksprijs op de Internationale Beethoven Competitie in Londen. Juni 2024 wonnen zij de eerste en publieksprijs bij de XIII Premio Paolo Borciani International String Quartet Competition in Italie.
Programma:
Haydn - Strijkkwartet op. 76 nr 4 'Sonnenaufgang'
Smetana - Strijkkwartet nr 1 'Uit mijn leven'
Beethoven - Strijkkwartet op. 131
Dit concert maakt onderdeel uit van de NSKA-concertserie.
Concert 23 februari 2025 20:00
Cultural Centre De Brink, Zelhem
Het Otilka Kwartet werd opgericht in september 2020 aan het Con- servatorium van Amsterdam en bestaat uit Iris van Nuland, Lucien Renette, Francisca Galante en Job Huiskamp. Ondertussen hebben ze lessen gehad van o.a. Dmitri Ferschtman, Peter Brunt en Ed Spanjaard. Ze traden op bij het programma Podium Klassiek op NPO 2 en Radio Klassiek. Naast het standaardrepertoire houden zij zich ook bezig met het experimenteren op het vlak van onbekende muziek, arrangeren, het mixen van stijlen en moderne muziek. Na veel inspiratie en toenadering naar elkaar te heb- ben ondervonden tijdens het spelen van hun eerste kwartetstuk: Strijkkwartet nr. 2 van Josef Suk, besloten ze hun kwartet- naam te vernoemen naar Suks vrouw en grootste inspiratiebron "Otilka".
Werken van Ravel, Brahms en Joly Brega Santos
Concert 1 maart 2025 20:15 - 29 maart 2025
SPOT-Groningen
Wat is eigenlijk normaal? En wie bepaalt dat? In Normality No More – een samensmelting van muziektheater, moderne dans en klassieke muziek – nemen drie topgezelschappen je mee in een neurodiverse belevingswereld. Grenzen vervagen tussen normaal en vreemd, neurotypisch en neurodivers, toeschouwer en deelnemer. Waar zit jij op het spectrum?
Een bestseller in de klassieke muziek, Schuberts Winterreise, wordt uitgebeend tot op het bot en weer opnieuw opgebouwd. In de oorspronkelijke Winterreise legt de hoofdpersoon een eenzame, winterse reis af nadat zijn liefde hem verlaten heeft. Op zoek naar innerlijke rust, maar gekweld en achtervolgd door herinneringen, blijft hij vertwijfeld achter op het ijs. In Normality No More smelten moderne dans, muziektheater en klassieke muziek samen tot een nieuwe versie: een ode aan het divergente brein en een oproep tot begrip en empathie voor mensen die de wereld anders ervaren dan de grote massa.
ANDERE DATA:
WO 05 MRT
20:15u
TAQA Theater de Vest / Alkmaar
DO 06 MRT
19:45u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Amare / Den Haag
ZA 08 MRT
20:15u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Meervaart / Amsterdam
WO 12 MRT
20:15u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Castellum / Alphen aan den Rijn
VR 14 MRT
20:30u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
De Harmonie / Leeuwarden
DO 20 MRT
20:00u
De Lawei / Drachten
VR 21 MRT
20:00u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Kunstmin / Dordrecht / NL
ZA 22 MRT
20:15u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Theater de Veste / Delft / NL
WO 26 MRT
20:15u
Normality No More | Schuberts Winterreise revisited
Flint / Amersfoort / NL
ZA 29 MRT
20:15u
Normality No More | Schuberts Wi
Concert 2 maart 2025 14:30
De Kappen, Haaksbergen
Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Sinds het winnen van het Storioni Concours in 2022 Heeft het kwartet haar opwachting gemaakt in enkele grote Nederlandse zalen, waaronder het Concertgebouw, TivoliVredenburg en DeDoelen. Recentelijk ontving het Skazka Kwartet het Strijkkwartetstipendium 2024 van Het Kersjes Fonds.
In de afgelopen seizoenen was het kwartet te horen op het Storioni Festival, het ZOOM! Festival, het Grachtenfestival, het Aurora Festival en het Duinstreek Kamermuziekfestival. Ook speelde het live op Radio 4 in het programma Spiegelzaal. Daarnaast produceert het kwartet graag eigen projecten.
In september 2024 nam het Skazka Kwartet deel aan de Chamber Music Campus in Weikersheim, waar lessen werden gevolgd bij leden van het Cuarteto Casals en het Artemis Quartett (Heime Müller en Gregor Sigl). Hiervoor ontvingen het kwartet een beurs van Jeunesses Musicales Deutschland.
Het kwartet werd in 2024 geselecteerd voor deelname aan Musethica, een masterclassprogramma voor jonge professionele ensembles, waar het in de seizoenen 24/25 en 25/26 aan verbonden zal zijn. Sinds 2020 zijn de musici van het Skazka Kwartet verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar zij lessen volgen bij artistiek leider Marc Danel en gastdocenten als Pierre Colombet, Marie Chilemme (Quatuor Ébène) en Luc-Marie Aguera (voormalig Quatuor Ysaye). Ook volgden zij lessen bij leden van het Jerusalem Quartet (in het kader van de Zeister Muziekdagen) en leden van het Ruysdael Kwartet.
Concert 9 maart 2025 11:00
Sociëteit Vereeniging, Haarlem
Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Sinds het winnen van het Storioni Concours in 2022 hebben zij hun opwachting gemaakt in enkele grote Nederlandse zalen, waaronder het Concertgebouw, TivoliVredenburg en de Doelen. De jonge musici hebben alle vier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.
Concert 9 maart 2025 11:00
Sociëteit "Vereeniging", Haarlem
Het Skazka Kwartet, ontstaan in 2020, is een nieuw gezicht in het Nederlandse kwartetlandschap. Skazka (ска́зка) is het Russische woord voor sprookje, en dat is precies wat het kwartet nastreeft: het vertellen van verhalen. Sinds het winnen van het Storioni Concours in 2022 hebben zij hun opwachting gemaakt in enkele grote Nederlandse zalen, waaronder het Concertgebouw, TivoliVredenburg en de Doelen. De jonge musici hebben alle vier hun sporen in de kamermuziekwereld verdiend en bundelen nu hun liefde voor strijkkwartet in het Skazka Kwartet.
Concert 14 maart 2025 20:00
Papenpad 12, Zaandam
Tijdens dit presentatieconcert speelt het Dudok Quartet werken van het album geven ze een kijkje achter de schermen van de persoonlijke reis die ze aflegden met deze muziek. Een reis die met dit tweede Tsjaikovski-album culmineert in het meeslepende Strijkkwartet Nr. 3, dat Tsjaikovski opdroeg aan de plotseling overleden violist en goede vriend Ferdinand Laub.
Dit strijkkwartet wordt voorafgegaan door Tsjaikovski's jeugdige eendelige strijkkwartet. Het album en concert worden besloten met een selectie uit De Jaargetijden, gearrangeerd door de leden van het kwartet.
"Met de directheid, flexibiliteit en gevoeligheid van darmsnaren onderzoeken we de authenticiteit in Tsjaikovski's kwartetten. We nodigen het publiek uit om ons te vergezellen in onze zoektocht naar een Tsjaikovski voor de 21ste eeuw."
Concert 15 maart 2025 15:30
Beekbergen Klassiek
Het Animato Kwartet (2013) wordt alom gezien als het meest veelbelovende jonge strijkkwartet in Nederland; het kwartet staat bekend om haar intense en krachtige spel, en grote podiumuitstraling.
In hun programma’s combineren de vier musici zowel klassieke werken uit het strijkkwartetrepertoire als, soms speciaal voor hen gemaakte, hedendaagse composities. Het kwartet is in Nederland als ook daarbuiten op zowel grote als kleine podia te beluisteren, o.m. in het Amsterdamse Concertgebouw, Utrecht/TivoliVredenburg, Den Haag/Diligentia, Muziekgebouw Eindhoven en de Rotterdamse Doelen.
Het kwartet was gedurende drie jaar Artist in Residence bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Masterclasses volgde het kwartet bij o.m. Alfred Brendel, Ásdis Valdimarsdóttir, Jan Willem de Vriend en Gerhard Schulz. Violist Marc Danel en violist/pedagoog Eberhard Feltz hebben een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het kwartet.
Programma:
L. v. Beethoven, strijkkwartet op 18/2 in G-gr
F. Schubert, Quartett Satz in c-kl. D 703
J. Brahms, strijkkwartet no 2 in a-kl, op, 51
Masterclass 15 maart 2025 15:30 - 17:45
RK-Kapel, Schiermonnikoog
Marc Danel zal masterclasses geven tijdens het Schiermonnikoog Festival. Het Schiermonnikoog Festival is een festival voor klassieke muziek en vindt twee keer per jaar plaats op Schiermonnikoog. De grootste klassieke talenten uit Nederland en daarbuiten, die in opkomst zijn bij internationale wedstrijden, zijn te bewonderen tijdens de voorjaarseditie van het Schiermonnikoog Festival. Zo'n zeventig talenten van over de hele wereld reizen af naar het kleinste Waddeneiland. Naast twintig concerten biedt het festival masterclasses, muziekdocumentaires, lezingen, natuurtochten en sterrenkijkwandelingen, maar ook: 30 kilometer aan fietspaden, 18 kilometer strand en meer dan 300 vogelsoorten. Beleef de lente op Schier en ontmoet de nieuwe generatie!