Concert 22 februari 2025 20:00
TivoliVredenburg, Hertz Zaal
Verspreid over drie dagen brengt Quatuor Van Kuijk alle strijkkwartetten plus het Octet voor strijkers van Mendelssohn ten gehore. De visie, flair en bezieling van het strijkkwartet zijn bijna onovertroffen. Voeg daarbij de geniale klasse van de Duitse toondichter die niet genoeg kan worden onderkend. Bereid je voor op een weldadige marathon, geflankeerd door uitnodigend randprogramma.
Tijdens dit minifestival werkt Quatuor Van Kuijk samen met het ADAM Quartet en de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waaraan dit verfrissende viertal studeert. Het ADAM Quartet zal te horen zijn op de laatste dag, wanneer onder meer het octet van Felix Mendelssohn op het repertoire staat.
Quatuor Van Kuijk:
Nicolas Van Kuijk viool
Sylvain Favre-Bulle viool
Emmanuel François altviool
Anthony Kondo cello
Programma:
Mendelssohn - Strijkkwartet op. 44 nr. 3
Mendelssohn - Strijkkwartet op. 44 nr. 2
Concert 21 februari 2025 20:00
TivoliVredenburg, Hertz Zaal
TivoliVredenburg presenteert een minifestival rondom Mendelssohn, waarin Quatuor Van Kuijk eerst alle strijkkwartetten van Felix ten gehore brengt, en afsluit met Fanny. Mede dankzij hun opname van Mendelssohns kwartetten beheersen de heren deze romantische reeks tot in de puntjes van hun strijkstokken. Vergeet de dagelijkse haast: dit is een marathon om bij te ontspannen.
Tijdens dit minifestival werkt Quatuor Van Kuijk samen met het ADAM Quartet en de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA) waaraan dit verfrissende viertal studeert. Het ADAM Quartet zal te horen zijn op de laatste dag, wanneer onder meer het Octet van Felix Mendelssohn op het repertoire staat.
Quatuor Van Kuijk:
Nicolas Van Kuijk viool
Sylvain Favre-Bulle viool
Emmanuel François altviool
Anthony Kondo cello
Programma:
Mendelssohn Strijkkwartet op. 13
Strijkkwartet op. 44 nr. 1
Strijkkwartet op. 80
Concert 21 februari 2025 12:30
Hertz, TivoliVredenburg
Als een van de meest opwindende kamermuziekensembles van hun generatie, heeft het Paddington Trio erkenning gekregen in internationale competities en live optredens vanwege hun frisse interpretaties en uitbundige energie. Net als de beroemde beer hebben de Finse violiste Tuulia Hero, de Ierse cellist Patrick Moriarty en de Amerikaanse pianiste Stephanie Tang van Londen hun thuis gemaakt en zijn ze uitgegroeid tot een ensemble met een geheel unieke en blijvende identiteit.
Het trio wordt geprezen om hun hechte en energieke communicatie, hun inzichtelijke en fantasierijke programmering, evenals hun verfijnde samenspel. Ze hebben opgetreden in prominente zalen en series, zoals Wigmore Hall, LSO St. Luke’s, Oxford Coffee Concerts, St. George’s Bristol en de BBC Total Immersion. Hun meest recente internationale debuten brachten hen naar TivoliVredenburg, het Schiermonnikoog Festival (NL), het Buxton International, Brighton en Oxford Chamber Music Festivals (VK), Festival Flanders Gent (BE) en het Internationaal Festival Cervantino (MX).
Programma:
Mendelssohn Piano Trio No. 1
Mendelssohn Piano Trio No. 2
Concert 21 februari 2025 07:05 - 23 februari 2025
TIVOLI VREDENBURG HERTZ ZAAL
Concert 18 februari 2025 20:15
De Doelen, Jurriaanse Zaal
Ga met het Belinfante quartet mee op een muzikale wereldreis die de verbeelding prikkelt en harten verbindt! Parallel 40 neemt u mee langs de 40e noorderbreedtegraad, van het betoverende Menorca tot verre oorden over de hele wereld. Laat u meevoeren door de rijke culturen, tradities en emoties, verweven in de mogelijkheden van het strijkkwartet. Van Armeense volksmelodieën tot de composities van bekende meesters tot fado, het Belinfante quartet vertelt op sublieme wijze verhalen die grenzen overschrijden en harten verenigen.
Concert 16 februari 2025 14:00
De Alknenaer, Alkmaar
Een levendig, energiek en gepassioneerd strijkkwartet dat sinds september 2021 samenwerkt. Het ensemble bestaat uit de violisten Mara Mostert, die sinds september 2024 in het kwartet zit, en Caspar Bellamy, altvioliste Elin Haver en de cellist Isaac Lottman. Een kwartet waarin zowel het persoonlijke als het muzikale met elkaar klikt. En, ook heel belangrijk, gedeelde ambities.
Alle vier zaten ze op de Sweelinck Academie. Nu studeren ze aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze elkaar ontmoeten voor repetities en lessen met Dmitri Ferschtman, Judith van Driel en Peter Brunt.
Inmiddels hebben ze meerdere optredens gegeven; op tv bij Podium Klassiek, op de radio bij Concertzender en op mooie podia door heel Nederland. In maart 2024 ging het ensemble een samenwerking aan met Portugese sopraan Madalena Massano, met wie ze op tournee naar Portugal zijn gegaan en vijf succesvolle concerten hebben gegeven.
Hun repertoire omvat onder andere kwartetten van Smetana, Mendelssohn, Britten, Schumann en Shostakovich. Sinds oktober 2024 is het Fontana Kwartet verbonden aan de NSKA, een academie die jonge ensembles begeleidt in hun leerproces en veel kansen biedt.
Concert 13 februari 2025 20:15
Stichting Valleiconcerten, Leusden
Op deze datum is het inmiddels welbekende Meesters-van-Morgenconcert gepland: jonge veelbelovende musici, die aan het begin van hun carrière staan, laten, elk met een optreden van een half uur, horen wat ze in hun mars hebben. Dit keer zijn dat:
Sterre van Boxtel (sopraan): Aria’s van Mozart.
Paddington Trio. Mendelssohn Pianotrio nummer 2 in C
Elizabeth Namchevadze met werken van Chopin, Debussy en Liszt.
Dit concert maakt onderdeel uit van de NSKA-concertserie.
Concert 13 februari 2025 12:30
Muziekgebouw aan t’ij, Amsterdam
Jeugdige ensembles van hoge kwaliteit in verrassende bezettingen. Tijdens de lunchconcerten spelen zij gevarieerd repertoire in onze Grote Zaal. Een prachtige manier om kennis te maken met grote talenten en fantastische muziek. Het programma maken we ongeveer een maand voorafgaand bekend op deze plaats.
Het ensemble bestaat uit de violisten Mara Mostert, (sinds september 2024) en Caspar Bellamy, altvioliste Elin Haver en de cellist Isaac Lottman. Een kwartet waarin zowel het persoonlijke als het muzikale met elkaar klikt. En, ook heel belangrijk, gedeelde ambities. Alle vier zaten ze op de Sweelinck Academie. Nu studeren ze aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze elkaar ontmoeten voor repetities en lessen met Dmitri Ferschtman, Judith van Driel en Peter Brunt. Inmiddels hebben ze meerdere optredens gegeven; op tv bij Podium Klassiek, op de radio bij Concertzender en op mooie podia door heel Nederland. In maart 2024 ging het ensemble een samenwerking aan met Portugese sopraan Madalena Massano, met wie ze op tournee naar Portugal zijn gegaan en vijf succesvolle concerten hebben gegeven. Hun repertoire omvat onder andere kwartetten van Smetana, Mendelssohn, Britten, Schumann en Shostakovich.
Sinds oktober 2024 is het Fontana Kwartet verbonden aan de NSKA, een academie die jonge ensembles naar een succesvolle toekomst in de podiumkunsten begeleidt in hun veel kansen biedt.
Programma:
Robert Schumann Strijkkwartet nr. 3 in A
Johannes Brahms Choralvorspiele arr. Paul Angerer
Igor Stravinsky Concerto in D
Dit concert organiseren we in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam.
Concert 9 februari 2025 15:00
Zuiderkerk, Enkhuizen
Deze vier musici komen uit Italië, Portugal, Spanje en Nederland. Zij leerden elkaar kennen op het Conservatorium van Amsterdam en richtten in oktober 2022 het Hera Quartet op. Op dit moment vervolgen zij hun opleiding aan het conservatorium van Amsterdam bij o.a. Dmitri Ferschtman, Bruno Giuranna. Een jaar later, november 2023 maken ze deel uit van de NSKA, de Nederlandse Strijkkwartetten Academie, waar zij een zeer gespecialiseerde opleiding krijgen. Ook daar bezoeken zij Masterclasses en krijgen les van ervaren musici zoals o.a. Joachim Eilander en Simone Gramaglia. Zij begeven zich nu al op binnenlandse en buitenlandse podia, bij kamermuziek-ensembles en worden als solist bij grotere orkesten uitgenodigd. Zo speelden ze afgelopen februari in het voorprogramma van het Jerusalem Quartet, dat optrad tijdens de Strijkkwartetten Biënnale in het Muziekgebouw aan het IJ. Zij staan aan het begin van een veelbelovende carrière.
Dit concert maakt onderdeel uit van de NSKA-concertserie.
Concert 9 februari 2025 11:30
Theater aan het Vrijthof
Het Osimun Quartet kiest zijn repertoire voor een belangrijk deel op emotionele en filosofische gronden. Op het podium smeedt het saxofoonkwartet, in 2023 finalist van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een haast spirituele band met het publiek. In dit electische, unieke programma staat het cyclische en hemelse centraal.
In 2023 was het Osimun Quartet finalist van het Grachtenfestival Conservatorium Concours en eersteprijswinnaar van het Storioni Concours.
Uit het juryrapport: ‘Dit jonge Spaanse saxofoonkwartet maakt indruk door haar mooie ensembleklank. Met momenten vurig, dan weer teder en transparant. Als een onbeschreven blad laten ze zichzelf overrompelen door de muziek.’
Deze open, ontvankelijke houding komt terug in de eigenzinnige repertoirekeuze én in Osimuns werkwijze. Het kwartet maakt zijn eigen arrangementen.
Concert 7 februari 2025 11:00
Singer Laren
In Winterscenario verkent Dokwerk leven en dood door middel van muziek. Werken van Klaas de Vries en Philip Glass bieden introspectie op bekende figuren, terwijl de spookachtige melodie van Danse Macabre uitnodigt tot een dans met de dood. Het programma wordt afgesloten met Jacob TV's Postnuclear Winterscenario, dat een wereld voorstelt waarin de natuur de overblijfselen van de mensheid weer opeist, als symbool voor einde en wedergeboorte.
Concert 6 februari 2025 20:00
Kleine Zaal
Op het podium smeedt het saxofoonkwartet, in 2023 finalist van het Grachtenfestival Conservatorium Concours, een haast spirituele band met het publiek.
De vier musici zoeken de verbinding met muziek op een diepzinnig niveau. Een aspect dat de jury van Dutch Classical Talent duidelijk kon bekoren: ‘Als een onbeschreven blad laten ze zichzelf overrompelen door de muziek.’ Deze open, ontvankelijke houding komt terug in de eigenzinnige repertoirekeuze én in Osimuns werkwijze. Het kwartet maakt zijn eigen arrangementen.
Dit concours biedt jonge kamermusici een unieke kans om zichzelf op de kaart te zetten. Via audities kiest een vakjury drie talenten die onder begeleiding een prikkelend, actueel programma samenstellen en in veertien grote Nederlandse zalen optreden. Aan het einde van de tournee wordt de Dutch Classical Talent Award uitgereikt tijdens de feestelijke finale. Mezzosopraan Isabel Pronk en percussiegroep het Kāna Trio zijn de andere kanshebbers.
Quote jury Dutch Classical Talent:
“Dit jonge Spaanse saxofoonkwartet maakt indruk door zijn mooie ensembleklank. Met momenten vurig, dan weer teder en transparant. Als een onbeschreven blad laten ze zichzelf overrompelen door de muziek.”