Margot Kolodziej - viool
Julia Kleinsmann - viool
Minna Svedberg - altviool
Renée Timmer - cello
Met een frisse blik zoekt het ADAM Quartet naar manieren om haar eigen licht te laten schijnen op het strijkkwartet en daarbij trouw te blijven aan de essentie van het genre.
Sinds hun afstuderen aan het Conservatorium van Amsterdam maken zij vanaf 2020 deel uit van de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA), vanaf september 2022 binnen de voltijds tweejarige postacademische opleiding. In 2021 was ADAM één van de winnaars van een stipendium van het Kersjes Fonds.
Met veel lef en durf debuteerde ADAM sinds 2020 op de grote Nederlandse podia en festivals, zoals de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam 2020, Grachtenfestival, Stift Festival, Schiermonnikoog Festival, Storioni Festival, Spiegelzaal en een crossover-programma met jazzsaxofoniste Kika Sprangers. Op het NSKA Strijkkwartetfestival in juni 2022 bracht ADAM maar liefst zes opdrachtcomposities in première, geschreven door componisten uit alle continenten.
Inga Våga Gaustad - viool
Tim Brackman - viool
Elisa Karen Tavenier - altviool
Pieter de Koe - cello
Foto: Sarah Wijzenbeek
Het Animato Kwartet wordt gezien als Nederlands meest getalenteerde en veelbelovende jonge kwartet. De vier leden combineren technische begaafdheid met een vroege muzikale rijpheid. Het Animato Kwartet wordt sinds 2017 begeleid door de NSKA, en na het afronden van de postacademische opleiding in de zomer 2022 is het ensemble "In Residence".
Het kwartet is in binnen- en buitenland te beluisteren, o.a. in het Concertgebouw, TivoliVredenburg, Grachtenfestival en de Strijkkwartetbiennale.
Na een tournee langs de grote zalen in Nederland ontving Animato de publieksprijs van Dutch Classical Talent 2022! De jury:
“Vier topspelers met een bruisende energie, ze pakken je in vanaf de eerste noot! Het kwartet staat in dienst van elkaar én van de muziek en is de grote belofte van de Nederlandse strijkkwartetten”.
Het seizoen 2021-2022 stond in het teken van diverse competities. Animato behaalde een prachtige derde plaats en de speciale Juryprijs op de International Chamber Music Competition in Trondheim in september 2021 en laureaat op de Joseph Joachim Competitie in Weimar in 2022 - tevens een speciale prijs als "bijzonder begaafd ensemble". In de zomer 2022 is Animato uitgenodigd voor de Verbier Festival Academy en geselecteerd voor de prestigieuze Banff International String Quartet Competition.
Emma Purslow - viool
Marike Kruup - viool
Claire Newton - altviool
Jobine Siekman (NL) - cello
The Alkyona Quartet present fresh imaginative interpretations of both well-known and hidden gems of the string quartet repertoire. They are well known for their warm connection to audiences and vivacious performances, and are ‘as vibrant and memorable as their ‘Kingfisher’ namesake’.
The quartet were Tunnell Trust Award Holders 2020/21 and Making Music Selected Artists 2020-2021, and have performed in many leading UK venues including St Martin-in-the-Fields, St John Smith Square and the Royal Albert Hall. They were New Generation Artists at the Stift International Music Festival 2019 and residents at Music at Brel the same year, as well as being featured at the Huygens Festival in 2020 and 2021 (broadcast live on Dutch TV channel Midvliet).
The quartet love collaborations across the arts and this year hold a residency at Leighton House Museum, London where they have been running events, concerts and salons both online and in person. They released their debut album, ‘Intimate Letters’ in June 2020 in collaboration with Cegin Productions.
Amarins Wierdsma (NL) - viool
Kate Maloney - viool
Christoph Slenczka - altviool
Yoanna Prodanova - cello
Foto: Andrej Grilc
Four international musicians, four unique personalities, one string quartet. The Barbican Quartet is an original voice on the chamber music scene, delighting audiences with their intimately powerful performances and virtuosic ensemble playing.
2022 has already been an outstanding year for the BSQ, following the appointment of new second violinist in February. Instant connection between the four musicians led to the development of a distinct and luscious quality of sound, which was quickly recognized by their mentors the Quatuor Ébène and Günter Pichler. A short 6 months later the quartet celebrated an outstanding first prize win at the 71st ARD International String Quartet Competition, also being awarded the special prize for Best Interpretation of the commissioned work by Dobrinka Tabakova, the Genuin Classics CD production special prize, the GEWA prize and the Henle Urtext prize. This incredible success follows the quartets third prize win at the Bordeaux International String Quartet Competition in May.
Barbican is sinds 2020 In Residence aan de NSKA.
Het Belinfante Quartet staat zowel bekend om hun oprechte interpretatie van het strijkkwartet-kernrepertoire, alswel hun levendige uitvoering van werken van minder bekende componisten. Gelauwerd door het NRC met ‘Gloeiend samenspel en experimenteerdrift’ voor haar debuut CD, tracht het kwartet dit voort te zetten met zo ook eigen arrangementen van volksmuziek.
Ze studeren aan de Hochschule für Musik, Theater und Medien Hannover met Oliver Wille, en zijn ook verbonden aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie. Ze zijn recent geselecteerd om deel te nemen aan MUSA (European Young Musicians Soft Skills Alliance), een professioneel Europees training traject voor jonge strijkkwartetten, gefinanceerd door Erasmus+.
Het Belinfante Quartet heeft tevens deel genomen aan de SQBA Residency van de Strijkkwartet Biënnale Amsterdam, waar het tijdens de afgelopen ‘corona’ editie mocht spelen op het concert wat wel i.v.m. restricties wel door mocht gaan, en tevens M. Wantenaar’s eerste strijkkwartet in première mocht brengen.
Naast concerten werkt het Belinfante Quartet graag samen met artiesten uit andere disciplines.
In 2020 werkten ze samen met de urban dance groep Static en Who’s Next voor workshops en uitvoeringen met dans en klassieke muziek op middelbare scholen in Almere.
In 2021 combineerden ze Haydn’s ‘Sieben Letzten Worte’ met geprojecteerde visualisaties van de muziek, gemaakt door Jordi Cardenas.
Met haar naam eert het kwartet Frieda Belinfante, celliste en de eerste vrouwelijke dirigent in Europa. Haar oprechtheid, vastberadenheid en vurigheid, zowel in muziek als in andere aspecten van haar leven, vormen een grote bron van inspiratie.
Het Belinfante Quartet wordt gesteund door het Kersjesfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Anja Fichte Stiftung en het Heij Konijn Fonds. We willen hen allen bedanken voor hun genereuze support.
iu Ting 'Francis' Chik - viool
Yip-Wai Chow - viool
Caleb Wong - altviool
Yan-Ho Cheng - cello
Foto: Calvin Sit
Cong Quartet is opgericht aan de Indiana University Jacobs School of Music in de Verenigde Staten en heeft over de hele wereld opgetreden. Ze hebben zichzelf gevestigd als een van de meest energieke en enthousiaste groepen. Momenteel is het Ensemble-in-Residence van de Chinese University of Hong Kong en een kwartet in de Nederlandse Strijkkwartet Academie (NSKA). Cong Quartet was de eerste plaats en winnaar van de hoofdprijs van de Salzburg-Mozart International Chamber Competition 2019 in Tokio. Leden van de groep waren ook prijswinnaars in de Osaka International Music Competition, Alice & Eleonore Schoenfeld International String Competition, Generation Next Arts Competition, Lima Young Artist Competition en Hong Kong International Strings Competition.
Cong Quartet is uitgenodigd om deel te nemen aan het komende Juilliard String Quartet Seminar en de Musethica-sessies in Europa. Leden hebben ook deelgenomen aan het Robert Mann String Quartet Institute in New York, het Intensive String Quartet seminar aan de Music Academy Hörpu in IJsland, de Ozawa International Chamber Music Academy in Japan, en de Chamber Music Performance Studies Residency op het Great Mountain Music Festival in Pyeongchang, Zuid-Korea, gesponsord door de Artsylvia Foundation. Het kwartet heeft de leden van Arianna, Blair, Dover, Johannes, Pacifica en Rubens Quartet geholpen bij het coachen van jongere strijkkwartetten bij verschillende gelegenheden, waaronder Madeline Island Chamber Music en de Indiana University Summer String Academy.
Het kwartet heeft gespeeld in de masterclass en coaching ontvangen van veel van de wereldberoemde kwartetten, hun belangrijke mentoren waren onder meer het Pacifica Quartet aan de Indiana University, Prof. Ivan Chan (voormalig leider van het Miami Quartet) aan de Hong Kong Academy for Performing Arts, het Shanghai Quartet, leden van het American, Tokyo, Cavani, Borodin en Juilliard Quartet. Leden van het Cong Quartet hebben ook samengewerkt en opgetreden met wereldberoemde artiesten als Ying Quartet, Yuri Bashmet, Mai Motobuchi, Jorja Fleezanis, Joshua Bell, Glenn Dicterow en Eric Kim.
Het Damsco Quartet is een opkomend strijkkwartet, gevestigd in Amsterdam. De vier jonge muzikanten spelen pas sinds 2022 samen, wat begon als een leuke en uitdagende activiteit voor mensen die een grote liefde voor kamermuziek deelden en al heel kort nadat ze samen begonnen te spelen, bestormden ze de podia. Hun eerste optreden op het festival Forbidden Music Regained werd lovend ontvangen en werd gevolgd door een cd-opname van het strijkkwartet van Henriëtte Bosmans voor uitgeverij Donemus. Deze opnames worden gelanceerd op streamingdiensten zoals Spotify en Apple Music en meer. Het kwartet krijgt les van Dmitry Ferschtman en andere docenten/professoren van het Conservatorium van Amsterdam. Kort na Forbidden Music Regained werd het kwartet uitgenodigd voor een live radioshow ''Concertzender Actueel'' waar ze vertelden over hun ontmoeting en over toekomstplannen voor het Damsco Quartet. Vanaf 2023 startte het Damsco-kwartet hun studies bij NSKA onder mentorschap van Marc Danels.
Lisa Schreiber - sopraansaxofoon
Jen-Hong Wu - altsaxofoon
Ileana Termini - tenorsaxofoon
Pedro Silva - baritonsaxofoon
Het Dokwerk Saxophone Quartet is een jong en energiek kamermuziek ensemble gevormd in 2019. Oorspronkelijk uit vier verschillenen hoeken van de wereld hebben zich de vier leden in het cultureel vibrant Amsterdam samen gevonden. Leergierig en steeds enthousiast om hun horizon te verbreden maakt het kwartet sinds kort deel uit van de NSKA, de Nederlandse Strijkkwartet Academie, waar ze de mogelijkheid krijgen met onder ander de artistieke leider Marc Danel te werken en van de rijke traditie te leren.
Verder, onlangs bekroond met de eerste prijs in de categorie kamermuziek van de Internationale Competitie "Vítor Santos" in Portugal, heeft het Dokwerk Saxophone Quartet nu het aanbod gekregen om hun debuut CD op te nemen. Door middel van combineren van hun individuele culturen en achtergronden vinden deze vier een eindeloos rijkheid en variëteit van muzikaal mogelijkheden en keuzes. Ruimdenkend en helder streven ze ernaar een constante plek voor het klassieke saxofoon te vestigen, in de muziek van vandaag en morgen.
Doré Quartet is een opkomend kwartet met jonge leden uit Italië en Spanje, opgericht in 2021. Het kwartet bestaat uit violisten Ilaria Taioli en Samuele Di Gioia, altviolist José Manuel Muriel López en cellist Caterina Vannoni.
Na elkaar te hebben ontmoet op het Conservatorium Maastricht, werd het kwartet in oktober 2022 toegelaten tot de Accademia Stauffer in Cremona onder de begeleiding van het Quartetto di Cremona. Vanaf 2023 neemt het kwartet regelmatig deel aan masterclasses aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie in Utrecht.
Het kwartet neemt deel aan masterclasses gegeven door Marc Danel (Quatuor Danel), Ettore Causa (Yale School of Music), Miguel Da Silva (Ysaÿe Quartet), Isabel Villanueva en Mark Messenger (Royal College of Music), Pavel Nikl (Pavel Haas Quartet) en Pierre Colombet (Quatuor Ébène).
In augustus 2022 werden ze geselecteerd om deel te nemen aan de Orlando European Summer Course for Chamber Music met een beurs, waar ze de kans kregen om masterclasses te volgen bij Kristian Winther, Shunske Sato, Henk Guittart (voormalig Shönberg Quartet), Anna Da Silva Chen, Peter Brunt (Osiris Trio) en de leden van het RusQuartet. Daarnaast traden ze op in Heerlen, Landgraaf en Kerkrade.
In mei 2023 nam Doré Quartet deel aan de Musethica/ECMA-sessie in Grafenegg, Oostenrijk, waar de leden de kans kregen om te werken en op te treden met Eckart Runge (Artemis Quartett) en een les te krijgen van Johannes Meissl.
In juni 2023 ontving het kwartet een beurs van het Willem Mengelberg Fonds van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarmee ze deelnamen aan de Zeister Muziekdagen, een zomerfestival in Nederland waar ze masterclasses volgden bij Alexander Pavlovsky, leden van het Jerusalem Quartet, Schumann Quartett en Ida Bieler (Melos Quartet).
Doré Quartet heeft opgetreden voor belangrijke muziekfestivals en culturele instellingen in Nederland, Duitsland en België. Prominente optredens zijn: Backstage Klassiek (Parkstad Limburg Theater Heerlen, Nederland), Orlando Festival (Theater Kerkrade, Nederland), Musica Sacra Kunstenfestival (Theater aan het Vrijthof in Maastricht, Nederland en Cultuurcentrum in Hasselt, België), Euregional Outreach Network Conservatorium Maastricht Tour (Theater aan het Vrijthof in Maastricht en Muziekgebouw in Eindhoven, Nederland).
Ze hebben de 1e prijs gewonnen bij de 3e Swiss International Music Competition en de 2e prijs bij de 14e International Music Competition "Luigi Cerritelli". Daarnaast, na deelname aan de hoogspecialisatiecursus "Corso Marco Allegri" in Faenza, nam het kwartet deel aan de II Editie van de "Filippo Nicosia" Kamermuziekprijs waar de jury altviolist José Manuel een fijne altviool toekende, gemaakt door luthier Giorgio Grisales.
Doré Quartet is geselecteerd om deel te nemen aan het netwerk van Le Dimore del Quartetto.
De leden van het kwartet ontmoetten elkaar voor het eerst in het Ricciotti Ensemble, een Nederlands straatsymfonieorkest. Het ensemble werd opgericht in 2009. In de eerste twee jaar daarna studeerde het Dudok Quartet Amsterdam bij het Alban Berg Quartett aan de Hochschule für Musik in Keulen. Daarna studeerden ze bij Marc Danel aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie.
In juni 2013 voltooide het Dudok Quartet Amsterdam hun studie aan de Nederlandse StrijkKwartet Academie met de hoogste onderscheiding. In november 2014 werd het Dudok Quartet bekroond met de Kersjesprijs, een prijs die jaarlijks wordt toegekend aan een ensemble met uitzonderlijk talent in de Nederlandse kamermuziekscene. Het kwartet ontving daarnaast topprijzen in verschillende internationale strijkkwartetwedstrijden in Bordeaux (Concours International de Quatuor à Cordes), Weimar (Internationaler Joseph Joachim Kammermusikwettbewerb), Nederland (Charles Hennen Concours/Orlando Concours) en Polen (Radom Eerste Internationale Strijkkwartetwedstrijd). In 2018 werd het Dudok Quartet Amsterdam geselecteerd om deel te nemen aan het Le Dimore del Quartetto project.
Veel bekende hedendaagse klassieke componisten, zoals Kaija Saariaho, Mark-Anthony Turnage, Calliope Tsoupaki en Max Knigge, werkten samen met het kwartet aan hun muziek. In 2014 tekende het Dudok Quartet Amsterdam voor meerdere opnames bij Resonus Classics, 's werelds eerste volledig digitale klassieke muzieklabel. Zowel hun eerste twee albums, die het kernrepertoire voor strijkkwartet van Haydn en Mozart combineren met beide strijkkwartetten van György Ligeti en wereldpremières van de eigen arrangementen van het ensemble, werden unaniem geprezen in internationale persrecensies, waaronder een Editor’s Choice in Gramophone magazine. Het Dudok Quartet Amsterdam heeft opgetreden met vele gerenommeerde gastmusici en heeft opgetreden op vele prestigieuze festivals en locaties in Europa en de Verenigde Staten van Amerika.
Willem Marinus Dudok (1884 – 1974) was een beroemde Nederlandse architect. Hij was ook een groot liefhebber van muziek: hij kwam uit een muzikaal gezin en componeerde muziek in zijn vrije tijd. "Ik heb meer te danken aan componisten dan aan welke architect dan ook", schreef hij. "Ik voel diep de gemeenschappelijke kern van muziek en architectuur: uiteindelijk ontlenen ze beide hun waarde aan de juiste verhoudingen."
Sinds hun oprichting heeft het Elmore Quartet begeleiding gekregen van enkele van 's werelds meest vooraanstaande kamermusici, waaronder Donald Grant (Elias Quartet), Petr Prause (Talich Quartet), Henk Guittart (Schoenberg Quartet), David Waterman (Endellion Quartet) en Marc Danel (Quatuor Danel).
De Elmores accepteerden in 2020 de positie van Studio Quartet aan het RNCM en in hetzelfde jaar wonnen ze de tweede prijs in de CAVATINA Intercollegiate Chamber Music Competition in Wigmore Hall. Hun reis ging verder met hun aanstelling als Junior Fellows in Chamber Music aan het Royal Northern College of Music van 2021 tot 2023.
In de afgelopen twee jaar heeft het Elmore Quartet opnames gemaakt voor BBC Radio 3 en opgetreden op gerenommeerde locaties in het VK, waaronder Wigmore Hall, Conway Hall, de Pitville Pump Room en de Holywell Music Room in Oxford.
Ter aanvulling van hun onderscheidingen lanceerde het kwartet in 2020 het Elmore Chamber Music Festival, dat sindsdien een jaarlijks evenement is geworden in het dorp Elmore in Gloucestershire elke augustus.
In 2023 waren de Elmores finalisten in de Irene Steels-Wilsing International String Quartet Competition in Duitsland en werden ze lid van de gerenommeerde Nederlandse StrijkKwartet Academie (NSKA). Ze ontvingen ook meerdere uitnodigingen voor festivals, waaronder Casa del Quartetto (Italië), Crans Montana Master Classes (Zwitserland), Residart Festival (Italië) en kijken uit naar deelname aan het Vibre Festival (Frankrijk) in het voorjaar van 2024.
Momenteel bekleden ze de positie van Hans Keller Chamber Fellows aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen. Het Elmore Quartet heeft het afgelopen jaar druk opgetreden in het VK en Europa. Opmerkelijke samenwerkingen waren er met het Jerusalem Quartet, Elias Quartet en pianisten Keigo Mukawa en Victor Lim.
Met leden afkomstig uit Duitsland, Australië, Spanje en Indonesië is Essenza Ensemble een eclectisch kamermuziekkwintet gevestigd in Nederland. Opgericht in 2022 aan Codarts University for the Arts (Rotterdam), bestaat Essenza Ensemble uit een diverse combinatie van fluit, klarinet, viool, cello en piano. Als leden van de Nederlandse StrijkKwartet Academie "NSKA" sinds mei 2023 brengt Essenza Ensemble een energieke sfeer op het podium met een verzameling hedendaagse werken en arrangementen van meesterwerken uit het verleden. Het ensemble heeft in heel Nederland opgetreden met lovende reacties van het publiek, waaronder deelname aan het Zoom! festival in juni 2024 en in masterclasses van gerenommeerde musici zoals Marc Danel, Petr Prause, Pierre Colombet, Gordan Nikolić, Gijs Kramers, Julien Hervé, Raphaël Schenkel, Juliette Hurel, Bruno Bonansea, Julie Moulin, Simone Gramaglia en Jules Van Hessen. Vanaf oktober 2024 zal Essenza Ensemble deelnemen aan het kamermuziekprogramma aan de Folkwang University of Arts in Essen, Duitsland, onder leiding van Matthew Hunt.
Luna De Mol - viool
Kryštof Kohout - viool
Elliot Kempton - altviool
Kosta Popović - cello
The Fibonacci String Quartet was formed in 2019 at the Guildhall School of Music and Drama in London, UK. It is an international ensemble, bringing together Czech, Belgian, Swedish and Montenegrin nationalities. The quartet is coached and mentored by Krysia Osostowicz, a renowned violinist and chamber musician; a.o. first violin of the Brodsky String Quartet and the Dante String Quartet and principal violinist of the Endymion Ensemble.
In addition to their studies in London, they were accepted to the renowned Dutch String Quartet Academy (NSKA), and invited to be a part of the “ProQuartet” organisation in Paris.
In March 2020 they won both 1st prize and audience prize at the Beethoven Competition for Young Musicians in London. Later that same month they also won the 1st prize at the Saint James Chamber Music competition. This prize included a concert at the famous Saint James Piccadilly church in London.
In December of 2021 they won the First Prize at the International “Triomphe de l’Art” Chamber Music Competition in Brussels, as well as the “Peermusic, Hambourg” Special Prize and the “International Association Dimitri Chostakovich, Paris” Special Prize.
Het in 2020 gevormde Flare Quartet bestaat uit de Nederlandse violisten Linde van de Ven en Maartje Rosmulder, samen met Gabriel Torner Alsina (altviool) uit Spanje en Laurence Gaudreau (cello) uit Canada. Zij vormen een fris en innovatief ensemble dat zich voornamelijk focust op 20e- en 21ste-eeuws repertoire en dit op een toegankelijke manier presenteert aan haar publiek. We willen nieuw klassieke repertoire opzoeken en uitvoeren, en op deze manier onze eigen draai aan het strijkkwartet geven. Daarnaast gaan we graag de samenwerking aan met artiesten buiten de klassieke wereld zoals Phoria, Praam en binnenkort Liliane Chlela.
Op het moment volgt het kwartet lessen bij onder anderen Marc Danel, als onderdeel van de NSKA. Het ensemble ontving coaching van gerenommeerde kamermusici waaronder Sebastian Koloski (Utrecht String Quartet), Gregor Sigl (Artemis Quartet), Daniel Rowland en het Prazak Quartet, en speelde herhaaldelijk op locaties als Gaudeamus, het Le Guess Who? Festival, en TivoliVredenburg. Het kwartet heeft opgetreden in onder andere de Grote Zaal van TivoliVredenburg, het Openluchttheater in het Vondelpark, en Paradiso Tolhuistuin in Amsterdam.